Επιτακτική η ανάγκη προώθησης – προβολής της ΦΕΤΑΣ και με την καθιέρωση του 2007 ως έτους της ΦΕΤΑΣ

Επιτακτική η ανάγκη προώθησης – προβολής της ΦΕΤΑΣ και με την καθιέρωση του 2007 ως έτους της ΦΕΤΑΣ

Αρ. Πρωτ. 1309/16.11.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Ανάπτυξης
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- κ. Υπουργό Πολιτισμού
- κ. Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης



Πολύ ευνοϊκό προδιαγράφονταν το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2005 που δικαίωσε και κατοχύρωσε οριστικά τη ΦΕΤΑ ως ελληνικό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) προϊόν.

Χώρες όπως η Δανία, Γερμανία και Γαλλία που παράγουν μέχρι σήμερα περί τους 79.000 tn λευκού τυριού, κυρίως από αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις 15-10-2007 δε θα μπορούν να το διοχετεύουν στην αγορά της Ε.Ε. ως ΦΕΤΑ όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Έτσι δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά της ΦΕΤΑΣ με μειωμένο ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά για ποσότητα 80.000 tn περίπου λευκού τυριού, που μπορεί να υποκατασταθεί, με κατάλληλους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς, από την αποκλειστικά πλέον Ελληνική ΦΕΤΑ.
Η διαμορφούμενη αυτή κατάσταση μέχρι και το καλοκαίρι του 2006 μετέδωσε κλίμα αισιοδοξίας σε όλους μας όπως και στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι και πίστεψαν σε μια καλύτερη προοπτική.
Οι εξελίξεις όμως μετά τις αρχές του Σεπτέμβρη έως σήμερα διέψευσαν τις προσδοκίες όλων και η κατάσταση δυστυχώς προκαλεί έντονες ανησυχίες στους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους εξαιτίας της σχεδόν βέβαιης μείωσης του εισοδήματός τους για την παραγωγική περίοδο 2006 - 2007.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους τυροκόμους της χώρας πιέζουν τους παραγωγούς για σύναψη συμφωνιών με πολύ χαμηλότερες τιμές από τις περυσινές που αγγίζουν μέχρι και τα 20 λεπτά λιγότερο κατά κιλό γάλακτος.
Ως πρόσχημα επικαλούνται την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων απούλητης ΦΕΤΑΣ στα ψυγεία τους από την περίοδο 2005 - 2006 γεγονός που μειώνει τη ζήτηση του γάλακτος από τους ίδιους (ορισμένους μεγάλους τυροκόμους) για τη φετινή περίοδο.
Επειδή στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία και το αιγοπρόβειο γάλα στηρίζουν σήμερα το εισόδημά τους περίπου 120.000 οικογένειες κτηνοτρόφων
Επειδή για την επεξεργασία του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος λειτουργούν 300 από τα 600 περίπου τυροκομεία της χώρας που έχουν τη σχετική άδεια νόμιμης παραγωγής ΦΕΤΑΣ.
Επειδή οι 110.000 tn παραγόμενης ΦΕΤΑΣ ετησίως στην Ελλάδα καθιστούν το ελληνικό αυτό προϊόν το πρώτο σε ποσότητα παραγωγής Π.Ο.Π. προϊόν σ' ολόκληρο τον κόσμο.
Επειδή από τις 20-10-07 και μετά θα δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά της Ε.Ε. για τη ΦΕΤΑ με μειωμένο ανταγωνισμό για ποσότητα 80.000 tn περίπου λευκού τυριού που πωλείται σήμερα ως φέτα.
Επειδή οι ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής λευκού τυριού (Δανία, Γαλλία, Γερμανία) έχουν ξεκινήσει μετά τις 20-10-05 συστηματική καμπάνια προβολής - προώθησης του λευκού τυριού σε αγορές που ήδη κυκλοφορούσε και πωλούνταν ως ΦΕΤΑ.
Επειδή η ΦΕΤΑ και τα άλλα 20 Π.Ο.Π. τυροκομικά της χώρας μας μπορούν να εγγυηθούν σίγουρη και βιώσιμη προοπτική για Έλληνες γεωργοκτηνοτρόφους και μετά το 2013.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

- Προτίθεται η Κυβέρνηση να καθιερώσει το 2007 ως έτος της ΦΕΤΑΣ με ανάλογες δράσεις προβολής και προώθησης του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, που επείγουν και αναγκαιούν επιτακτικά;

- Προτίθεται το Υπουργείο να χαράξει μακρόχρονη Εθνική Στρατηγική για τη ΦΕΤΑ σε περιφερειακό επίπεδο με τη λήψη μέτρων κι αποφάσεων που θα υποστηρίζουν ολοκληρωμένα κι αποτελεσματικά όλους τους εμπλεκόμενους (γεωργοκτηνοτρόφους, τυροκόμους, εμπόρους) σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος; (βοσκότοποι ζωϊκός πληθυσμός, παραγωγή γάλακτος, τυροκόμιση, εμπορία, διαφήμιση);

- Προτίθεται το Υπουργείο να ενσωματώσει τη ΦΕΤΑ στην τουριστική προβολή της χώρας και την ανάδειξη της συμβολής της στην πολιτισμική ταυτότητα της πατρίδας μας ως προϊόν με ξεχωριστή οικονομική, τουριστική και πολιτισμική αξία για την Ελλάδα.

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α΄

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β' 


Οι ερωτώντες βουλευτές:
Θεόδωρος Καράογλου

Χριστιάνα Καλογήρου
Γεώργιος Κασαπίδης
Νικόλαος Σταυρογιάννης
Κωνσταντίνος Τσιάρας